Hotel Asselt | Oude Baan 6 | 6071 NP | Roermond | +31 (0) 475 600 222

Hamam – Oorsprong & Behandelingen

Hamam – Oorsprong & Behandelingen

De oorsprong van de HamamHamam

Hamam betekent in het Arabisch letterlijk ´Verspreider van warmte´ en is dan ook afgeleid van het Arabische woord ´hamma´ wat heetwaterbron betekent.
De traditionele hamam was meestal gesitueerd naast of vlakbij een moskee. Men bracht hier een bezoek voor een religieuze en lichamelijke reiniging. Daarnaast heeft het ook een sterke sociale functie.
Hamams komen veel voor in het Hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. In Europa leerde men deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk.

De hamam heeft zich ontwikkeld vanuit de badhuizen uit het Romeinse en Byzantijnse Rijk, in combinatie met de Centraal-Aziatische en Turkse traditie van het stoombaden.
Een hamam bestaat uit drie kamers die met elkaar verbonden zijn: de hete ruimte, een warme ruimte en de koele ruimte. De hete ruimte is te vergelijken met het Romeinse caldarium, de warme ruimte met het tepidarium en de koele ruimte met het frigidarium.

Sultan Hamam

In deze authentieke Turkse hamam komen oost en west samen en geniet u van een échte oosterse badgang. Het reinigen van lichaam en geest vindt plaats in de traditionele sferen van aangename waterdampen, gecombineerd met Limburgs-Turkse gastvrijheid.

Wat niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Hamam is een traditionele hamam behandeling. Een hamam behandeling is opgebouwd uit verschillende rituele welke in het teken staan van warmte, water, reiniging en ontspanning.

Hamam Special behandeling

Na het omkleden slaat u een “pestemal” (lendendoek) om uw middel heen. Dit is een doek van zijde of katoen. Het is ook mogelijk om eigen badkleding en slippers aan te trekken.

Eerst gaat men naar het Turks stoombad, de hete ruimte. In het midden van de Hamam-arena bevindt zich een verhoogd marmeren gedeelte, de “göbek tasi “ oftewel buiksteen genoemd. In de hoeken van deze ruimte bevinden zich “kurnas” (kleine waterbassins voor het wassen en afspoelen van het lichaam).dreamstime_m_22771666

Het is de bedoeling dat u gaat liggen op het verwarmde marmeren gedeelte, zodat de poriën zich kunnen openen om uit te zweten. Vervolgens komt een van onze masseuses uw lichaam overgieten met warm water. Hierna wordt uw gehele lichaam gescrubt met een kese (peelinghandschoen).

Uw dode huidcellen worden verwijderd en tegelijkertijd wordt de doorbloeding van het bindweefsel gestimuleerd. Na het scrubben voelt uw huid zacht en glad aan en kan deze door de geopende poriën weer ademen.

Na afloop van de scrub behandeling volgt het zeepritueel.
Uw lichaam wordt eerst met warm en daarna met koud water afgespoeld. Vervolgens neemt de masseuse een “Torba” ( schuimzak), gevuld met warm schuim van olijfzeep.

Met dit schuim wordt u van top tot teen ingezeept waarna u krachtig wordt gemasseerd door een van onze medewerkers.Na dit zeepritueel wordt de achterkant van het lichaam met olie ingesmeerd en volgt er een ontspannende massage.
Na afloop van dit ontspannende hamam ritueel gaat u naar de relaxruimte.

Hier kunt u lekker afkoelen en kunt u genieten van heerlijke maaltijden van Brasserie de Noorman.

*Het dragen van badkleding is verplicht.